Hiszpańskie szklarnie spiżarnią Europy

Hiszpańskie szklarnie spiżarnią Europy

Kiedyś taka sytuacja była nie do pomyślenia. Oto w środku zimy w większości sklepów wielkopowierzchniowych można kupić świeżutkie owoce i warzywa. Wśród nich dojrzałe pomidory, ogórki czy sałaty lodowe. Dziś jest to normalne. Oczywiście zimą warzywa i owoce mają o wiele wyższe ceny od tych sprzedawanych latem, ale w żadnym wypadku nie są to ceny zaporowe. W dodatku dostępne są nie tylko warzywa, ale także owoce, na przykład świeże truskawki. Skąd są one brane? Przede wszystkim dostarczane są one z hiszpańskich szklarni. To prawdziwe europejskie centrum produkcji warzyw i owoców. Ogromne szklarnie pozwalają na przemysłową produkcję warzyw i owoców. Produkcja jest na tyle duża, że starcza jej na dostawy nie tylko do innych krajów Europy ale i na cały świat. Poza tym warzywa i owoce są nie tylko kierowane do bezpośredniej sprzedaży. Do takiej są kierowane produkty najwyższej jakości. Tymczasem owoce gorsze, mniej kształtne albo po prostu niewyrośnięte, pęknięte itp. także się nie marnują. Są one bowiem kierowane do zakładów przetwórstwa spożywczego, które produkują wszelakiego typu soki, mrożonki, dania gotowe itp. Plantacje warzyw i owoców przez cały rok korzystają z dobrodziejstw techniki, takich jak maszyny, urządzenia do podlewania itp. Dzięki nim praca w szklarniach jest prosta i nie uciążliwa dla ludzi, a poza tym maszyny sprawiają, że praca jest wykonywana o wiele szybciej.