Pogoda a choroby warzyw

Pogoda a choroby warzyw

Z pewnością każdy, kto choć raz uprawiał ogród wie jak ważne znaczenie ma pogoda. Nie tylko sprawia ona, że nasze warzywa dobrze rosną, ale jest również odpowiedzialna za powstanie chorób, które mogą nasze rośliny atakować. Ostatnio coraz częściej wiosną oraz wczesnym latem nawiedza nas gradobicie. Trzeba pamiętać, że uszkodzenia, które na roślinach wywoływane są właśnie przez grad stwarzają niezwykle korzystne warunki dla rozwoju różnych chorób. Po ataku gradu na roślinach występuje bowiem mokra zgnilizna, która jest świetną drogą infekcji rozmaitych patogenów. Choroby będą nasze warzywa atakowały znacznie częściej także wtedy, kiedy lato będzie wyjątkowo mokre. Opady deszczu nie muszą być nawet zbyt silne. Wystarczy, że będą bardzo często się powtarzały. Kiedy lato jest suche rośliny nie są narażone na powstawanie właściwie żadnych chorób. Nie trzeba ich więc wtedy chronić żadnymi środkami chemicznymi. Niska temperatura sprawia, że zmniejsza się liczba takich szkodliwych owadów jak mszyce. Nie można jednak zapomnieć o tym, że niska temperatura hamuje również procesu wzrostu wielu roślin. Wiele chorób zaatakuje nasze rośliny wtedy, kiedy panuje wysoka wilgotność powietrza i duże wahania temperatury w dzień oraz w nocy. W takich warunkach możemy spodziewać się, że nasze ogórki zostaną zaatakowane przez mączniaka rzekomego.