Uprawa warzyw dla przetwórstwa spożywczego

Uprawa warzyw dla przetwórstwa spożywczego

Zakłady przetwórstwa spożywczego potrzebują stałych dostaw warzyw. Te są dla nich jednym z najważniejszych surowców do przetwarzania. Są konserwowane, pakowane w puszki, suszone, dodawane do sosów i dań gotowych. Wiele firm wymaga aby dostarczane do nich owoce były jak najlepszej jakości. Potem są one bowiem eksportowane do wielu krajów na świecie i firma musi dbać o to, aby jej produkty były postrzegane jak najlepiej. W zależności od przeznaczenia można sadzić takie odmiany, które potem mają określony rozmiar. Dotyczy to na przykład papryczek, marchwi czy ogórków. Warzywa są sprzedawane w dużych ilościach (kupującemu jest to na rękę, bo jest w stanie wylicytować niższą cenę) a potem są dzielone. Najładniejsze, mające najbardziej idealny kształt, będą pakowane do przezroczystych słoików i zalewane różnymi smakowymi olejami. A reszta zostanie przetworzona na różnego rodzaju pasty albo pokrojona jako dodatki do dań mięsnych, rybnych. W większości przypadków wszystkie prace wykonywane są przez specjalistyczne maszyny, które kroją, ścierają, szatkują, wyciskają i robią ozdobne nacięcia. Warzywa takie potem są poddawane procesom gotowania, ale nie do końca, zatem warzywa są bardziej miękkie, ale jeszcze nie do końca. Całkowitą miękkość osiągną dopiero wtedy, gdy będą pasteryzowane w opakowaniach, w jakich zostaną zamknięte. A są to albo ozdobne słoiczki, albo zwykłe słoiki albo puszki metalowe.