Uprawianie ziół przez ogrodników

Uprawianie ziół przez ogrodników

Część ogrodników zajmuje się uprawą popularnych ziół, jakimi są na przykład szczypiorek, pietruszka naciowa czy koperek. Bardziej zorientowane w ogrodnictwie osoby uprawiają także zioła takie jak szałwia, tymianek, bazylia, oregano czy estragon. Każde z tych ziół jest przydatne w kuchni, tak więc opłaca się je hodować. Uprawę ziół powinno rozpoczynać się w marcu, zaraz po tym gdy mrozy ustępują, a ziemia odmarza. Ziołami, które sieje się jako pierwsze powinny być melisa, lubczyk i chrzan, ponieważ są one wytrzymałe na ewentualne przymrozki, które mogą się jeszcze pojawić w marcu. Ogrodnicy sadzący lubczyk muszą pamiętać o tym, że roślina to ma bardzo mocny korzeń, które sięga nawet dwóch metrów wysokości. Ogrodnicy, którzy są bardziej doświadczeni mogą zająć się przygotowaniem rozsady majeranku i bazylii. W kwietniu przychodzi czas na zasadzenie rozmarynu i szczypiorku. Ogrodnicy często hodują szczypiorek nawet na balkonie podczas zimy, ponieważ szczypiorek jest bardzo odporny na mrozy. Ogrodnicy przycinają pędy większości ziół, nim wyrosną na nich kwiaty. Dzięki odpowiedniemu przycięciu można liczyć na lepsze ich rozkrzewienie. Odpowiednią porą dnia do zbioru ziół są ranki i przedpołudnia, zaraz po tym gdy wyschnie poranna rosa, a na niebie nie zdąży pojawić się jeszcze prażące słońce.