Sekatory ogrodnicze są stosunkowo niewielkich rozmiarów – służą do wykonywania drobnych prac przy pielęgnacji kwiatów i drobnych gałązek. Są także dosyć poręczne, zazwyczaj obsługuje się je jedną ręką (dzięki temu, że posiadają obrotową rączkę, nadają się zarówno dla osób praworęcznych, jak i leworęcznych). Sekatory dzielą się na dwa podstawowe typy: kowadełkowe i nożycowe. Budowa pierwszego typu charakteryzuje się tym, że jedno z ostrzy ma postać klina, który dociska się do drugiego. Tego typu sekator zapewnia dużą precyzję. Typ nożycowy wygląda natomiast bardzo charakterystycznie: jego ostrza są wyprofilowane w kształt półokręgu – zachodzą na siebie, jak w zwykłych nożyczkach. Sprawne funkcjonowanie zapewnia sprężyna, umieszczona między powierzchniami cięcia. Prace w sadzie dotyczą grubszych gałęzi drzew owocowych lub gęstszych zarośli krzewów. Sekatory przeznaczone do tych prac są obsługiwane dwiema rękami, są też większe i często posiadają też większy stopień ostrości. Czasem płaskie ostrze pokryte jest ząbkami, by narzędzie nie ześlizgiwało się podczas pracy. Poza typami analogicznymi do sekatorów ogrodowych, występują tu także narzędzia zasilane sprężonym powietrzem lub nawet za pomocą baterii. Taka praca z pewnością wymaga mniej wysiłku, ale jednocześnie zmusza do zachowania większej ostrożności, bo łatwiej o poważne skaleczenie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.
Leave a Reply